Am reluat drumul spre Navodari, iar in dreptul localitatii Lumina ne-am despartit de litoral si am mers mai departe pe DN 22 spre Cheile Dobrogei. Aflate la o distanta de 70 km fata de Tuzla, intr-o ora serpuiam deja prin serpentinele din chei. Un loc deosebit, diferit de zona sudica a regiunii, care ne indica faptul ca ne apropiem de cei mai batrani munti ai Romaniei.
Zona Cheilor Dobrogei a fost declarata Arei de Protectie Speciala Avifaunistica prin Hotararea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania) si se intinde pe o suprafata de 10.929 ha. Aceasta include rezervatiile naturale Gura Dobrogei, Pestera La Adam si Pesterea Gura Dobrogei.
Aria protejata reprezinta o noza naturala (pajisti naturale, stepe, terenuri arabile, culturi, pasuni, paduri de foioase, paduri in tranzitie) incadrata in bioregiune geografica stepica a Podisului Casimcei, ce adaposteste o gama variata de flora (halofila, higrofila, mezohigrofila) si asigura conditii de gazduire, hrana si cuibarit pentru mai multe specii de pasari migratoare si de pasaj enumerate in anexa I-a a Directivei Consiliului European 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009 (privind conservarea pasarilor salbatice). Situl prezinta un deosebit interes geologic (abrupturi calcaroase atribuite jurasicului), cheiuri si maluri de vai, paleontologic (fauna fosila), speologic si peisagistic. (sursa Wikipedia Cheile Dobrogei)
In vecinatatea sitului se afla cateva obiective de interes istoric, cultural si turistic, astfel:
- Biserica "Sf. Nicolae" din Nistoresti, construita in 1896, monument istoric
- Amfiteatrul natural cu inscriptii rupestre in limba greaca din satul Casian (sec. II-III e.n., Epoca romana)
- Situl arheologic de la Cheia (locuiri rupestre din Neolitic si Paleolitic)
- Situl arheologic de la Cogeac (asezari din sec. I-III e.n., epoca Romana, sec. V i.e.n. - sec. I e.n., Epoca elenistica, sec. IV e.n., Epoca romana)
- Situl arheologic de la Gradina (Epoca antica si Neolitic)
- Situl arheologic de la Gura Dobrogei (locuiri rupestre din Epoca fierului, Epoca bronzului, Neolitic, Mezolitic, Paleolitic)
- Asezarea urbana Ester de la Targusor (sec. XVI-XVIII, Epoca medievala)
Ne continuam drumul spre Cetatea Histria - 38 km.
Alexandra
Comments
Post a Comment