Skip to main content

Dobrogea - Cheile Dobrogei

 Am reluat drumul spre Navodari, iar in dreptul localitatii Lumina ne-am despartit de litoral si am mers mai departe pe DN 22 spre Cheile Dobrogei. Aflate la o distanta de 70 km fata de Tuzla, intr-o ora serpuiam deja prin serpentinele din chei. Un loc deosebit, diferit de zona sudica a regiunii, care ne indica faptul ca ne apropiem de cei mai batrani munti ai Romaniei.

Zona Cheilor Dobrogei a fost declarata Arei de Protectie Speciala Avifaunistica prin Hotararea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania) si se intinde pe o suprafata de 10.929 ha. Aceasta include rezervatiile naturale Gura Dobrogei, Pestera La Adam si Pesterea Gura Dobrogei. 

Aria protejata reprezinta o noza naturala (pajisti naturale, stepe, terenuri arabile, culturi, pasuni, paduri de foioase, paduri in tranzitie) incadrata in bioregiune geografica stepica a Podisului Casimcei, ce adaposteste o gama variata de flora (halofila, higrofila, mezohigrofila) si asigura conditii de gazduire, hrana si cuibarit pentru mai multe specii de pasari migratoare si de pasaj enumerate in anexa I-a a Directivei Consiliului European 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009 (privind conservarea pasarilor salbatice). Situl prezinta un deosebit interes geologic (abrupturi calcaroase atribuite jurasicului), cheiuri si maluri de vai, paleontologic (fauna fosila), speologic si peisagistic. (sursa Wikipedia Cheile Dobrogei)


In vecinatatea sitului se afla cateva obiective de interes istoric, cultural si turistic, astfel:

- Biserica "Sf. Nicolae" din Nistoresti, construita in 1896, monument istoric 

- Amfiteatrul natural cu inscriptii rupestre in limba greaca din satul Casian (sec. II-III e.n., Epoca romana)

- Situl arheologic de la Cheia (locuiri rupestre din Neolitic si Paleolitic)

- Situl arheologic de la Cogeac (asezari din sec. I-III e.n., epoca Romana, sec. V i.e.n. - sec. I e.n., Epoca elenistica, sec. IV e.n., Epoca romana)

- Situl arheologic de la Gradina (Epoca antica si Neolitic)

- Situl arheologic de la Gura Dobrogei (locuiri rupestre din Epoca fierului, Epoca bronzului, Neolitic, Mezolitic, Paleolitic)

- Asezarea urbana Ester de la Targusor (sec. XVI-XVIII, Epoca medievala)

 

Ne continuam drumul spre Cetatea Histria - 38 km. 

Alexandra
10.09.2020


Comments

Popular posts from this blog

Dobrogea - Plaja 2 Mai

1550 de km, 8 zile, 13 locatii si multa energie buna   Tocmai ce ne-am intors din mult asteptata vacanta in zona Dobrogei. Vacanta dorita si visata inca de la inceputul anului, dar planuita indeaproape abia in luna august. Asadar, am stabilit perioada (in functie de evolutia cazurilor si de prognoza meteo), am facut rezervarile pentru cazari si am pregatit masinuta pentru lungul drum pe care urma sa ne plimbe.  Am pornit din Brasov luni, 7 septembrie, undeva dupa pranz pentru a evita aglomeratia de pe DN 1. N-am fentat nimic, doar am dormit mai mult si am savurat cafeaua pana mai tarziu, traficul a fost la fel de aglomerat ca intr-o zi de weekend, 4 ore pana in Bucuresti unde am facut prima oprire, o masa la Gradina Floreasca si o scurta intalnire cu verisoara mea, Anca, si minunatii ei baietei, Mathias si Dominic, apoi am luat calea autostrazii pana la mare. Am preferat sa nu ne oprim in Bucuresti, ci sa ajungem la prima cazare inca din prima zi, pentru a nu pierde din or...

Dobrogea - Plaja Tuzla

 Distantarea sociala este pe buzele tuturor, iar atunci cand vine vorba de zonele aglomerate, preferam sa le evitam. Asa am ajuns, pe rand, la 2 Mai, Midia si mai apoi pe plaja de la Tuzla.  Pentru a treia oara la Tuzla in acest an, nu mai aveam asteptari foarte mari, dar surpriza a aparut de-ndata. Plaja Cochilia s-a extins foarte mult, celelalte zone amenajate cu sezlonguri, la fel, iar cele "salbatice" sunt aproape inexistente. Poate doar plaja de dupa far, inspre Costinesti, sa fi ramas la fel de salbatica, precum se stia despre plaja de la Tuzla. Ne-am continuat vacanta inspre nordul regiunii, iar urmatoarea oprire a fost in cheile Dobrogei. Alexandra  10.09.2020

Dobrogea - Plaja Capul Midia

 Imi place foarte mult linistea! Imi place sa stau intr-un loc unde numai natura isi creeaza cantecul. La munte, imi place fosnetul padurii, cantecul pasarilor sau adierea vantului, alternata cu razele calde ale soarelui. La mare, prefer zgomotul valurilor sparte, in locul muzicii din boxe, exceptie face plaja cu carte din Vama Veche 😉, prefer sa aud pescarusii si sa simt briza marii. E stiut faptul ca prefer muntele mai mult decat marea, de aceea incerc sa caut linistea de sus in cel mai jos punct al terestrului, la intalnirea cu marea. La 10 km mai la nord de Navodari, ocolind Petromidia, se ajunge cumva in spatele rafinariei la plaja de la capul Midia. Ea se intinde pe aproape un kilometru, intre digul de larg al portului si Corbu. Noi am nimerit direct pe plaja Nomad, unde am gasit si o parcare amenajata, fara taxa in perioada in care am fost noi, un beach bar si o plaja amenajata cu sezlonguri si baldachine. Pretul unui selong este de 25 lei/zi/persoana, iar pentru baldachin ...