Skip to main content

Dobrogea - Plaja 2 Mai

1550 de km, 8 zile, 13 locatii si multa energie buna 

Tocmai ce ne-am intors din mult asteptata vacanta in zona Dobrogei. Vacanta dorita si visata inca de la inceputul anului, dar planuita indeaproape abia in luna august. Asadar, am stabilit perioada (in functie de evolutia cazurilor si de prognoza meteo), am facut rezervarile pentru cazari si am pregatit masinuta pentru lungul drum pe care urma sa ne plimbe. 

Am pornit din Brasov luni, 7 septembrie, undeva dupa pranz pentru a evita aglomeratia de pe DN 1. N-am fentat nimic, doar am dormit mai mult si am savurat cafeaua pana mai tarziu, traficul a fost la fel de aglomerat ca intr-o zi de weekend, 4 ore pana in Bucuresti unde am facut prima oprire, o masa la Gradina Floreasca si o scurta intalnire cu verisoara mea, Anca, si minunatii ei baietei, Mathias si Dominic, apoi am luat calea autostrazii pana la mare. Am preferat sa nu ne oprim in Bucuresti, ci sa ajungem la prima cazare inca din prima zi, pentru a nu pierde din orele de plaja de a doua zi. 😊

Plaja 2 Mai

Tuzla - plaja 2 Mai - 56 km, dus-intors. 

Localitatea 2 Mai este un mic sat pe malul Marii Negre, care pe timpul verii, devine una dintre cele mai cautate statiuni ale litoralului romanesc. Atractia principala a acestei ministatiuni este apropierea de natura, atmosfera simpla si nonconformista.

Plaja este continua si nisipoasa, de la digul de Sud al portului comercial Mangalia pana la plaja din micul golf.

Cazarea in 2 Mai se poate face:

• la casele localnicilor. Majoritatea caselor din 2 Mai au amenajate camere pentru turisti cu diferite grade de confort si facilitati. Preturile sunt de regula intre 60-90 lei pe noapte.
• la vile si pensiuni. Acestea au diferite grade de confort incercand sa satisfaca toate cerintele turistilor. Preturile pot fi pana la 150 lei pe noapte.    
• la campingul de la plaja mare.
• cu cortul direct pe plaja, oricare dintre ele.


• Pestera Limanu - este o pestera foarte mare, plina de ramificatii. Specialistii au stabilit ca pestera Limanu se intinde pe o suprafata de 3400 m, una dintre iesiri fiind localizata in Bulgaria. In plus, pestera ar fi fost locuita de mii de ani, deoarece camerele aveau o anumita functionalitate, iar obiectele gasite sunt datate din perioade istorice diferite • Pestera Movila - este celebra pestera unde s-au gasit forme unice de viata dezvoltate in absenta oxigenului (chemosinteza) • Lacul Mangalia • Balta Limanu • Ruinele cetatiiii Albesti - sunt situate in apropierea comunei Albesti, judetul Constanta. Cetatea a fost locuita in secolele 4-2 i.e.n. • Padurea Hagieni - este o rezervatie naturala intinsa pe 100 hectare. Atentie, aici traiesc trei dintre cele mai veninoase specii de serpi: vipera cu corn dobrogeana, sarpele rau si sarpele lui Esculap Numele localitatii i-a fost dat de Mihail Kogalniceanu in 1887, anul cand a fost infiintata. Acest lucru l-a facut in amintirea zilei de 2 mai 1864 cand domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pentru a-si putea promova reformele, a dizolvat adunarea legislativa a Principatelor Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti.

Litoralul intre localitatile 2 Mai si Vama Veche este o rezervatie naturala protejata avand denumirea de Acvatoriul litoral marin Vama Veche - 2 Mai. In aceasta arie protejata traiesc numeroase specii de pesti: guvidele, vulpea de mare Raja clavata, pisica de mare Dasyatis pastinaca, rechinii Squalus acanthias si S. blainvillei, calutul de mare si acele de mare. Se mai intalnesc si cele trei specii de delfin care traiesc in Marea Neagra: delfinul comun, afalinul si marsuinul.


In imprejurimile localitatii 2 Mai, regizorul Sergiu Nicolaescu a filmat scene din filmul Nemuritorii (1974).
 

Deoarece 2 Mai era in drumul catre Balcic, localitatea a fost frecventata in perioada dintre cele doua razboaie mondiale de lumea aristocrata. Mai tarziu, in anii '50, cand Balcicul apartinea Bulgariei, lumea artistica s-a stabilit la 2 Mai. 

Poetei Nina Cassian (n. 1924) i-a placut atat de mult micul sat dobrogean incat a venit in fiecare vara timp de 40 de ani la rand, ultima data la varsta de 75 de ani." De asemenea, regizorul Alexandru Tocilescu si-a petrecut verile la 2 Mai, la fel si fiul sau, Alex Tocilescu, si multi alti scriitori.

Sursa: https://www.tititudorancea.com/z/marea_la_2_mai_judetul_constanta_romania.htm 

Am incheiat ziua cu o cina la pescaria 2 Mai din micul golf si am ciocnit cate un pahar de vin rose, pentru o prima zi de vacanta reusita. Delicios!


Alexandra
08.09.2020

Comments

Popular posts from this blog

Dobrogea - Plaja Capul Midia

 Imi place foarte mult linistea! Imi place sa stau intr-un loc unde numai natura isi creeaza cantecul. La munte, imi place fosnetul padurii, cantecul pasarilor sau adierea vantului, alternata cu razele calde ale soarelui. La mare, prefer zgomotul valurilor sparte, in locul muzicii din boxe, exceptie face plaja cu carte din Vama Veche 😉, prefer sa aud pescarusii si sa simt briza marii. E stiut faptul ca prefer muntele mai mult decat marea, de aceea incerc sa caut linistea de sus in cel mai jos punct al terestrului, la intalnirea cu marea. La 10 km mai la nord de Navodari, ocolind Petromidia, se ajunge cumva in spatele rafinariei la plaja de la capul Midia. Ea se intinde pe aproape un kilometru, intre digul de larg al portului si Corbu. Noi am nimerit direct pe plaja Nomad, unde am gasit si o parcare amenajata, fara taxa in perioada in care am fost noi, un beach bar si o plaja amenajata cu sezlonguri si baldachine. Pretul unui selong este de 25 lei/zi/persoana, iar pentru baldachin ...

Dobrogea - Cheile Dobrogei

 Am reluat drumul spre Navodari, iar in dreptul localitatii Lumina ne-am despartit de litoral si am mers mai departe pe DN 22 spre Cheile Dobrogei. Aflate la o distanta de 70 km fata de Tuzla, intr-o ora serpuiam deja prin serpentinele din chei. Un loc deosebit, diferit de zona sudica a regiunii, care ne indica faptul ca ne apropiem de cei mai batrani munti ai Romaniei. Zona Cheilor Dobrogei a fost declarata Arei de Protectie Speciala Avifaunistica prin Hotararea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania) si se intinde pe o suprafata de 10.929 ha. Aceasta include rezervatiile naturale Gura Dobrogei, Pestera La Adam si Pesterea Gura Dobrogei.  Aria protejata reprezinta o noza naturala (pajisti naturale, stepe, terenuri arabile, culturi, pasuni, paduri de foioase, paduri in tranzitie) incadrata in bioregiune geografica stepica a Podisului Casimce...